Friday, September 21, 2012

siput sedut masak lemak cili api

(1stly, gambar just hiasan-amek dr cik google)

di suatu ptg, mak aq ckp;
emak: mak ade beli siput sedut..
aq: ha, meh kite masak lemak nak? mk aja le..
emak: g sepit siput tu dlu..
aq: ok beres :)

maka, bermula lah 1 lg resepi cinte olehku.. cewahh intro nk geli2 kan.. 
so, kite pegi pd bhn2 nye;
of kos la SIPUT SEDUT (kalo aq nye style mmg akn basuh 3-4x smpai rse puas ati)
SANTAN SEGAR kalo malas, gne 1 kotak kecik sntan segera pon ok dah..
BWG MERAH & PUTIH (aq suke lebihkan bwg merah.. bg manis..)
CILI API dlm 5-6 batang ckup dah..
HALIA besa ibu jari la..
SERAI sebatang
SERBUK KUNYIT
GARAM sesedap rase bak kate org tua2

next is cara memasak siput sedut lemak cili api;
panaskan minyak then tumis bwg, cili api, halia & serai yg dah dikisar tu.. 
bile dah naek bau, masuk kn santan tu then tmbah sikit air la.. masukkn siput sedut tersebut, then, serbuk kunyit skit jek, pastu garam & perase tambahan.. 
see, sooo easy kan rupenye.. isk2, nseb bek mak tukang masak kn, boleh lah menuntut ilmu :) 
big thanks to my mom.. 

word from him:
"syafiq nak farah masak siput sedut lemak cili api ni hari pertama kite kawin t"

InsyaAllah dear :)



No comments:

Post a Comment